במקרה של עובד שנפטר מפגיעה בעבודה, מעניק המוסד לביטוח לאומי סיוע רב לבני משפחתו שהותיר אחריו. הסיוע מתחיל בשלב מאוד מוקדם, בימים הראשונים לאחר המוות בדמות מענק פטירה, לאחר מכן ממשיך הסיוע בדמות מענקים כספיים הניתנים בצמתים שונים במהלך החיים ובנוסף לכל זה, מלווה המוסד לביטוח הלאומי אלמנות ואלמנים בנושאים כמו סיוע בלימודים ושיקום מקצועי.
כמו כן בתנאים מסוימים, זכאים בני משפחתו של הנפטר לגמלת תלויים, המאפשרת להם להמשיך לשאת בהוצאות המחייה השוטפות. במאמר שלפניכם נפרט אודות הזכויות המגוונות להם זכאים בני משפחתו של עובד שהלך לעולמו כתוצאה מפגיעה בעבודה.
גמלת (קצבת) תלויים
בתנאים מסוימים יהיו זכאים בני משפחתו של הנפטר לגמלת תלויים. הקצבה מחושבת באחוזים מקצבת נכות מעבודה בשיעור של 100%, כלומר 75% מהשכר של המנוח ברבעון שקדם למותו (לכל היותר): הקצבה החודשית המקסימלית נכון ל-2018 עומדת על 32,936 שקלים.
שיעורי הקצבה אינם אחידים ומשתנים ממקרה למקרה. כך לדוגמה אלמן עם שלושה ילדים ומעלה יהיה זכאי ל-100% קצבה אך אלמן עם ילד אחד יהיה זכאי ל-80% קצבה בלבד. במקרה שמדובר באלמנה ללא ילדים, הקצבה תשתנה בהתאם לגילה: אלמנה בת פחות מ-40 תקבל מענק חד פעמי בשיעור של 60% כפול 36, אלמנה בת 50 ומעלה תקבל קצבה חודשית בשיעור של 60% ואילו אלמנה בין גיל 40 לגיל 50 תהיה זכאית לקצבה בשיעור של 40% מקצבת הנכות המלאה שהייתה משולמית למבוטח לו היה בחיים.
קצרה היריעה מלפרט אודות כל התנאים הקבועים בחוק לזכאות לגמלת תלויים ולכן נזכיר על קצה המזלג רק כמה מהם להלן:
- הורים – הורי העובד שנפטר יהיו זכאים לגמלת תלויים אם עיקר פרנסתם היה על המבוטח שהלך לעולמו או אם נבצר מהם לכלכל את עצמם והביטוח הלאומי אישר שהיו תלויים תלות חלקית או מלאה במבוטח שנפטר.
- אח, אחות, סבתא או סבא של המבוטח שנפטר יהיו זכאים לקבלת גמלת תלויים אם גרו בביתו של הנפטר במשך שנה לכל הפחות לפני הפגיעה, אם כל פרנסתם הייתה על המבוטח שהלך לעולמו ואם אין באפשרותם לכלכל את עצמם (הגמלה תשולם כל עוד לא יוכלו לכלכל את עצמם).
- אלמן – בן זוגו של המבוטח או בעלה של המבוטחת, יהיה זכאי לקצבת תלויים אם יענה על אחד מהתנאים הבאים: הכנסתו החודשית לא עולה על 5,646 שקלים (נכון ל-2018), הוא אינו מסוגל לכלכל את עצמו, יש עמו ילד הזכאי לקבלת קצבת תלויים.
הענקה מטעמי צדק
בני משפחה שתביעתם לקבלת גמלת תלויים נדחתה על ידי הביטוח הלאומי, עשויים לקבל הענקה מטעם הצדק. אלו הן הסיבות המרכזיות שבגינן ניתן לקבל גמלת תלויים חרף הדחייה הראשונית:
- בעת הגשת התביעה, בני המשפחה לא מילאו אחר ההוראות הנדרשות בחוק.
- עקב צירוף נסיבות, שאי אפשר היה לצפות את התוצאות שלהן מראש, נשללה מבני המשפחה האפשרות למלא את ההוראות.
- הנפטר לא מילא חובת רישום.
- הנפטר לא שילם דמי ביטוח או פיגר בתשלום דמי הביטוח.
למימוש הזכות יש להגיש טופס 20 (בקשה להענקה מטעמי צדק) למוסד לביטוח לאומי תוך 12 חודשים מהיום שבו התקבלה הודעת הדחייה או מהיום שבו נוצרה עילת התביעה לגמלה.
מענקים באירועים מיוחדים
בני משפחה של נפגע עבודה שהלך לעולמו כתוצאה מהפגיעה, זכאים לקבל מהמוסד לביטוח לאומי מגוון מענקים בגין אירועים שונים במהלך חייהם. הזכות לקבלת המענקים שמורה לאלמנ/ה וליתומים של נפטרים מפגיעה בעבודה. להלן סוגי המענקים:
- מענק תלויים – אלמן שילדיו הפכו לבוגרים ושקיבל בעבר את קצבת התלויים עבורם באופן בלעדי, יאבד את הזכאות שלו לקצבת התלויים החודשית. תחת זאת יקבל מענק חד פעמי בהיקף של 36 קצבאות סך הכול. האלמן יוכל להמשיך לקבל את הקצבה החודשית אם יוכיח שאין הוא מסוגל לכלכל את עצמו או שההכנסה החודשית שלו לא עולה על 5,646 שקלים (נכון ל-2018).
- מענק נישואין – אלמנה או אלמן שנישאו מחדש, לא זכאים עוד לקבלת קצבה חודשית אך זכאים לקבלת מענק נישואין הניתן בשני תשלומים. התשלום הראשון ניתן יום לאחר הנישואין וגובהו כגובה קצבת התלויים ששולמה בחודש שבו נישאו מחדש (ללא התוספת עבור הילדים) כפול 18. התשלום השני יועבר שנתיים לאחר היום בו נישאו מחדש. גובה התשלום השני הוא סכום השווה לקצבת התלויים שהייתה משולמת בחודש האחרון של אותן שנתיים כפול 18. לאחר הנישואין, ילדי האלמן או האלמנה, ימשיכו לקבל את הקצבה כרגיל.
- מענק בת/בר מצווה – נכון לשנת 2018, בת של נפטר מפגיעה בעבודה תקבל מענק בשווי 5,855 שקלים עם הגיעה לגיל 12 ובן של נפטר מפגיעת עבודה יקבל מענק בגובה זהה עם הגיעו לגיל 13.
- מענק פטירה – במקרה שבו מקבל קצבת תלויים הולך לעולמו, ישולם לילדו מענק חד פעמי בגובה של 8,783 שקלים (נכון ל-2018).
סיוע בלימודים ושיקום מקצועי לאלמנים ואלמנות
שיקום תעסוקתי הבא לידי ביטוי בסיוע במימון של לימודי מקצוע או תואר אקדמי הוא בין הזכויות החשובות המגיעות לאלמנים/ות של נפגעי עבודה שהלכו לעולמם. תנאי הזכאות שמורים לאלמנים/ות שלא יכולים להתפרנס מהמקצוע שלהם או אלמנים/ות חסרי מקצוע, הזקוקים להסבה מקצועית בעקבות המוות, שלא זכאים לפי חוק אחר להכשרה מקצועית ושמתאימים לדעת פקיד השיקום להכשרה מקצועית.
במהלך הלימודים או תקופת ההכשרה, בנוסף לקצבאות הקבועות, משלם הביטוח הלאומי דמי מחיה, שכר לימוד, שיעורי עזר וציוד לימודי, הוצאות נסיעה ולינה ובהתאם לצורך גם שירותי תמיכה והנגשה (לבעלי נכויות קשות המגבילות את הנגישות שלהם ללימודים).